De Eerste Kamer krijgt regelmatig vragen over diverse onderwerpen, die voor meerdere huurders belangrijk kunnen zijn en waarvoor je niet bij DUWO terecht kan. Kijk hieronder of jouw vraag al is beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!
Mag ik mijn kamer onderverhuren aan iemand anders?
Ben je in de weekenden vaak niet thuis of ga je een langere periode op vakantie? Dan overweeg je misschien om je kamer via Airbnb, of een andere vergelijkbare site, te verhuren. Helaas mag dit niet van DUWO! Dit wordt gezien als illegale onderverhuur, waar streng op gecontroleerd en gehandhaafd wordt. Mocht je betrapt worden dan is de kans groot dat het huurcontract wordt ontbonden, en je bovendien nog een boete krijgt. Wil je toch je kamer voor een langere periode onderhuren? Klik dan hieronder voor de mogelijkheden.
OnderverhurenKom ik in aanmerking voor huurtoeslag?
Onzelfstandig
Soms. DUWO verhuurt een aantal panden met onzelfstandige eenheden, waarvoor je toch huurtoeslag kunt ontvangen. Als je een kamer zoekt via ROOM staat het vermeld bij de huurgegevens van het aanbod. Als je al een kamer huurt, kun je het nakijken in Mijn DUWO bij geldzaken.
Zelfstandig
Meestal wel. Huurtoeslag is afhankelijk van de hoogte van de huur en een deel van de servicekosten en van je inkomen. Meer hierover vind je op de pagina Toeslagen op de website van de Belastingdienst. Daar kun je ook een proefberekening maken en kun je een aanvraag doen.
Heb ik na een huurverhoging nog steeds recht op huurtoeslag?
Ja, wanneer je eenmaal huurtoeslag hebt ontvangen en niet verhuist, behoud je het recht op huurtoeslag, ongeacht de hoogte van de huur. Huurtoeslag is namelijk een verworven recht. Bij verhuizing gelden de zogeheten aftoppingsgrenzen. Is de aanvangshuur hoger dan de aftoppingsgrens dan krijg je geen huurtoeslag. Voor huurders jonger dan 21 jaar geldt een lagere aftoppingsgrens dan voor de andere huurders. Het is dus belangrijk om na te gaan welke aftoppingsgrens geldt op het moment dat je een nieuwe kamer/woning wilt betrekken. DUWO houdt in het huurbeleid overigens rekening met die aftoppingsgrenzen. Bij inkomensstijging kan de huurtoeslag wel geheel of gedeeltelijk komen te vervallen. Maak in dat geval opnieuw een proefberekening via de pagina Toeslagen op de site van de Belastingdienst. Dat kan voorkomen dat je met terugwerkende kracht een groot bedrag aan ten onrechte ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.
Kom ik als Haagse huurder van DUWO in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen?
Onzelfstandig
Nee, als huurder van een onzelfstandige woning (kamer met gedeelde voorzieningen) kom je niet in aanmerking voor kwijtschelding, aangezien DUWO de belastingen int bij deze kamers. Hierdoor is voor deze huurders de mogelijkheid vervallen om kwijtschelding voor de belastingen aan te vragen. Sinds het belastingjaar 2012 zijn gemeenten verplicht de aanslagen op te leggen aan de verhuurder. De verhuurder verwerkt de aanslag vervolgens in de huur of servicekosten.
Huurders met hoge kosten in de gemeente Den Haag kunnen echter wel in aanmerking voor een tegemoetkoming in de woonlasten. Met deze regeling komt de gemeente huurders – met een laag inkomen – tegemoet. Kijk op de website van de gemeente of jij hiervoor in aanmerking komt.
Zelfstandig
Huurders van zelfstandige woningen kunnen wel kwijtschelding aanvragen. De gemeentelijke belastingen, die van toepassing zijn, zijn de afvalstoffenheffing (voor het ophalen en verwerken van huisvuil), rioleringsheffing (voor de rioolafvoer) en de zuiveringsheffing (voor de reiniging van het afvalwater). Aangezien dit een flinke rekening is voor een student, kun je bij de gemeente kwijtschelding aanvragen. Bij kwijtschelding wordt rekening gehouden met je inkomen, inclusief studiefinanciering, maar ook met eventueel spaargeld of zelfs of je een auto of motor hebt. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van de gemeente Den Haag.
Waarom laat de afrekening op zich wachten?
In de huur betaal je een voorschot voor gas, water en energie. DUWO maakt hiervoor een schatting van het verbruik. Je krijgt elk jaar een afrekening servicekosten. Afhankelijk van je verbruik krijg je geld terug of moet je bijbetalen. In juni rekent DUWO af met alle panden, maar aangezien dit een omvangrijke klus is en DUWO niet altijd de manschappen kan vinden, kan de afrekening wel eens op zich wachten. Dit is uiteraard vervelend om te horen. De vestigingen worden door de DUWO Groep voortgestuwd om sneller en als het even kan binnen de wettelijke termijn af te rekenen. Probleem is wel dat er weliswaar een termijn van 6 maanden geldt, maar dat de wetgever geen sancties aan het overschrijden van die termijn verbindt. Deze kwestie heeft door het herhaaldelijk voorkomen jaarlijks de aandacht van zowel ons als andere huurdersorganisaties.
Kan ik geld krijgen voor een bewonersinitiatief?
Ja, er zijn middelen om huurders hier mee te helpen, zowel via DUWO als via De Eerste Kamer. DUWO stelt jaarlijks een budget beschikbaar voor technische en sociale verbeteringen van de leefomgeving. Voorbeelden van mogelijkheden zijn een motorstalling, beveiligingscamera’s, picknicktafels of een barbecue. Hiervoor moet je vooraf met een goed plan komen en deze aan de sociaal beheerder van je complex presenteren. Het is belangrijk dat DUWO je voorstel eerst goedkeurt voordat je geld gaat uitgeven. Mocht DUWO jouw initiatief niet willen sponsoren, is er de mogelijkheid dat De Eerste Kamer het wil financieren.
De Eerste Kamer heeft budget om bij te dragen aan bewonersinitiatieven ter bevordering van de sociale cohesie in jouw complex. Dit kan een eenmalige activiteit (zoals een BBQ of een minigolfcompetitie) of een doorlopende activiteit (zoals het organiseren van een workshopreeks) zijn. Het verbeteren van de leefomgeving kan hier ook onder vallen, zoals het opknappen van de gemeenschappelijke ruimte of tuin. Wil je hier aanspraak op maken, kom dan met concrete plannen, vervolgens zullen we kijken wat we kunnen bijdragen. Er is misschien meer mogelijk dan je zou denken! Belangrijk is: het moeten verbeteringen zijn waar een groot deel van de bewoners van het complex voordeel van heeft.